Geschiedenis Ald Fryslân

Rond 1900 lagen de Sneeker grachten vol met beurtschepen (groot en klein). Deze schepen zorgden voor het vervoer van goederen tussen dorpen en steden. De Ald Fryslân is een miniatuurvrachtschip met een stijlsteven en heeft een dubbel geveegde kont. Dit type heet: “luxe motorschip” en is zeldzaam gezien zijn kleine formaat van 12 x 2.65 x 0.60 meter.

Het scheepje is gebouwd als melk-, groente- en postvervoerder en werd gebruikt om door de kleinste slootjes in de Friese dorpen en steden te komen. Na 1950 verdween het beroep van beurtschipper en verdwenen dus ook de kleine beurtschepen van de Friese wateren.

Ze werden gesloopt en omgebouwd tot woonschepen en pleziervaartuigen. Ook de Ald Fryslân is omgebouwd geweest tot woonscheepje en heeft tientallen jaren in diverse grachten gelegen. In 2013 heeft veilinghuis Ald Fryslân het schip gekocht, volledig gerestaureerd en in zijn oude glorie hersteld.

Het scheep is nu beschikbaar om gasten rond te varen door de schitterende stadsgrachten van Sneek.

grutste sylevenemint

It sil wer heve: it grutste sylevenemint op Europeesk binnenwetter, yn Fryslân. ⛵️ De Sneekweek is begonnen en Commissaris van de Koning Arno Brok nam gisteravond traditioneel de vlootschouw af.